PRZEPISY KULINARNE - Święta Katarzyna. Restauracja. Kuchnia domowa.

www.SmacznaChatka.info.pl
Przejdź do treści

Menu główne:

PRZEPISY KULINARNE






Przepisy kulinarne
KUCHNI  ŚWIĘTOKRZYSKIEJ



Ś
więtokrzyska zalewajka



Po raz pierwszy zalewajka pojawiła się w okolicach Łodzi w XIX wieku. Była to typowa chłopska potrawa – prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego syta. Zupa doczekała się nawet powiedzenia:     „O zalewajko, potraw królowo, kto ciebie jada ten czuje się zdrowo.” W regionie świętokrzyskim pojawiła się dawno temu, nie zachowały się jednak żadne wzmianki pozwalające datować czas,            w którym trafiła „pod strzechy”. Jest za to do dziś popularna ze względu na czas przygotowania i stosunkowo niski koszt. Przepis na jej przygotowanie przekazywany jest od wielu pokoleń.
Świętokrzyska zalewajka
75 dg ziemniaków, 0,5 l żuru, 2 średniej wielkości cebule, 4 ząbki czosnku, 25 dg kiełbasy (białej lub wędzonej), 2 plastry wędzonego boczku, odrobina śmietany, liść laurowy, ziele angielskie (3 lub 4 ziarnka),sól i pieprz do smaku, słonina do okraszenia.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Do garnka z gotującą się wodą wkładamy pokrojone ziemniaki, kiełbasę lub boczek wędzony w kawałkach. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i ewentualnie namoczone wcześniej grzyby.
Żur doprawiamy z 3-4 łyżkami śmietany. Dodajemy posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, wlewamy przygotowaną wcześniej mieszankę. Przyprawiamy do smaku solą
                          i pieprzem. Gotowe i smacznego.






Kluski śląskie po świętokrzysku



Co prawda jak nazwa wskazuje jest to potrawa kuchni innego regionu, jednak i w świętokrzyskich domach do dziś popularna. Łatwość i szybkość jej przygotowania to cecha główna tejże potrawy. Także składniki do jej przygotowania – łatwo dostępne na wsi i w mieście sprawiły, że kluski śląski doczekały się wielu odmian w zależności od regionu.
Składniki:
1 kg ziemniaków, 25 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować i przekręcić przez maszynkę do mielenia mięsa. Po wystygnięciu masy dodać mąkę, jajko i sól do smaku. Wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto. Niewielką ilość ciasta (porcja jak na łyżeczkę od herbaty) formujemy w kulkę, delikatnie spłaszczamy i na środku robimy niewielkie wgłębienie. Po uformowaniu wszystkich klusek wrzucamy je do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 minut. Podawać je można okraszone, z mlekiem lub z mięsem polane sosem.






Bidula – kapusta z grochem



Jest to tradycyjne danie ludowej kuchni. Można je traktować jako posiłek sam w sobie, podając kapustę
z grochem z pajdą chleba, lub jako zamiennik dla ryżu i ziemniaków w potrawach rybnych.
W świętokrzyskiej tradycji (zwłaszcza w okolicach Włoszczowic) w I Dzień Świąt Bożego Narodzenia gospodynie nie gotują obiadu. Wigilijną kapustę z grochem krasi się wysmażonym boczkiem lub słoniną
    i podaje na świąteczny stół.
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty, 40 dkg grochu, 3 cebule, 4 łyżki oliwy, 5 ziemniaków, majeranek, sól i pieprz
Przygotowanie:
Kapustę gotować do momentu, gdy będzie miękka. Groch wypłukać i gotować w osobnym garnku przez około 15 minut. Po tym czasie dodać do niego ziemniaki i odstawić gdy już będą ugotowane na miękko.
Co jakiś czas trzeba groch z ziemniakami przemieszać, aby się nie przypalił. Na oliwie podsmażyć cebulę. Jeżeli w kapuście jest zbyt dużo soku, trzeba go odparować lub odcedzić.
Do tak przygotowanej kapusty dodać przetarte przez sito ziemniaki, groch i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku przyprawami i wymieszać.






Świętokrzyskie ziemniaki w mundurkach



Niniejsza potrawa to kolejna odsłona “umundurowanych” ziemniaków. Jednak świętokrzyska wersja tej potrawy jest wyjątkowo pyszna.
Składniki:
ziemniaki, cebula, kiełbasa wiejska, żółty ser, majonez, keczup, natka pietruszki, ogórek kiszony, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz według uznania.
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze opłukać i ugotować w mundurkach, ale tak, by nie były zbyt miękkie, potem odstawić do wystygnięcia. Każdemu schłodzonemu ziemniakowi ostrożnie ściąć wierzch, nie obierając ze skórki. Łyżeczką wydrążyć środek ziemniaka, ale bardzo delikatnie, aby się nie rozkruszył.(Wydrążone środki można wykorzystać np. na sałatkę.) Owinąć ziemniaki folią aluminiową, zostawiając odkryty wycięty wierzch. Pokroić cebulę i kiełbasę (dość drobno) i podsmażyć na patelni, dodając tłuszcz. Gdy się przesmaży (zrumieni), przełożyć do miski. Drobno pokroić kiszony ogórek, wymieszać z przesmażoną kiełbasą. Na tarce zetrzeć trochę żółtego sera, dodać do farszu wraz z pokrojoną natką pietruszki. Połączyć wszystko, mieszając razem z łyżką majonezu i łyżką keczupu. Według uznania dodać sól
            i pieprz. Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych ziemniaków. Na wierzchu posypać startym żółtym serem, ozdobić majonezem i keczupem, potem ułożyć w żaroodpornym naczyniu (dość niskim) i zapiec w piekarniku aż do momentu stopienia się sera.            
Smacznego!





Kućmok


Nazwa pochodzi z gwary świętokrzyskiej i oznacza po prostu coś zmieszanego, skotłowanego. Na identycznej zasadzie opiera się przygotowanie kućmoka.
Składniki:
1/2 kg ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 lub 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, sól i pieprz do smaku, odrobina tłuszczu.
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce odlewając nadmiar soku. Dodajemy jajko, mąkę, posiekaną cebulę, sól i pieprz. Całość mieszamy, wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Aby składniki nie przywarły musimy je stale mieszać do momentu, aż ziemniaki nam się podpieką.
Wykładamy kućmoka na talerz i od razu spożywamy (zimny już nie jest tak smaczny). Można go też podawać ze szklanką schłodzonego mleka.





Śledź w pomidorach z miodem i cebulą



Składniki:
4 płaty śledziowe (matjasy), 4 cebule średniej wielkości, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki miodu pszczelego, 2 łyżki octu, 1/2 szklanki oleju, ewentualnie przyprawy do smaku (wedle uznania).
Przygotowanie:
Cebule oczyścić, obrać i pokroić. Na patelnię wlać część oleju i rozgrzać. Gdy już będzie gorący, wrzucić cebulę i lekko ją podsmażyć. Następnie dodać pozostałe składniki: olej, koncentrat pomidorowy, miód, ocet i przyprawy do smaku. Wymieszać i odstawić, aż przestygnie. Umyte śledzie ułożyć w słoju, zalać przygotowaną zalewą. Podawać na drugi dzień.




Sałatka czosnkowa


Składniki:
puszka kukurydzy, kilka pieczarek marynowanych, 4 ząbki czosnku, ananas w puszce, kilka plastrów szynki, papryka konserwowa, 2 jajka ugotowane na twardo, majonez.
Przygotowanie:
Do miski wsypać odcedzoną kukurydzę z puszki. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę, jajka i ananasa (nie całą puszkę, tylko kilka plastrów, w zależności od upodobania). Plastry szynki pokroić na paseczki, podobnie zrobić z 1 płatem czerwonej papryki konserwowej. Przez praskę przecisnąć czosnek. Wszystkie składniki wymieszać i dodać majonez. Sałatka ma niezapomniany smak i jest doskonała na podniesienie odporności organizmu!
Smacznego!





Świętokrzyski murzynek – Ciasto



Składniki:
2-3 szklanki mąk,i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, pół szklanki wody, 4 łyżki kakao, pół szklanki cukru, 1 margarynę „Kasię”, powidła śliwkowe, wiórki kokosowe w różnych kolorach, mleczna czekolada, bułka tarta i tłuszcz do smarowania formy.
Przygotowanie:
pół szklanki wody, 4 łyżki kakao, pół szklanki cukru, 1 margarynę „Kasię” podgrzać na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy, którą potem należy przestudzić. Utrzeć 4 żółtka, wlewając ostudzoną masę. Dodać potem 2-3 szklanki mąki (w zależności od gęstości masy) i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ubić pianę
z białek 4 jaj i dodać do ciasta, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do piekarnika. Piec w ok. 180 stopniach C. Po upieczeniu, wystudzić i wyjąć z formy. Przekroić w połowie i posmarować powidłami śliwkowymi. Stopić mleczną czekoladę i polać wierzch ciasta. Zanim czekolada zastygnie całkowicie, posypać wiórkami kokosowymi, tworząc świętokrzyskie paski.                                                         
 Smacznego!



Sernik świętokrzyski – Ciasto


Składniki:
1 kg białego sera, 20 dag margaryny (np. „Kasia”), 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy, rodzynki tarta bułka i tłuszcz do wysmarowania tortownicy,  mleczna czekolada wiórki kokosowe.
Przygotowanie:
Biały ser dwukrotnie zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając kolejno żółtka jaj i zmielony ser. Dodać mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie mieszając. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec około 50 min. Po upieczeniu wystudzić ciasto i wyjąć
z tortownicy. Roztopić mleczną czekoladę i polać nią sernik, posypać wiórkami kokosowymi.                 Smacznego!


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego